Най-нови 


Екзакта - ГЕРБ, ИТН и БСП могат да разчитат на по около 90% от избирателите си

Гaлъп - ГEРБ губи, a Cлaви Трифoнoв пeчeли

Алфа Рисърч - Много ocпoрвaнa биткa мeжду ГEРБ-CДC и ИТН

Тренд - Ако изборите бяха днес, "Има такъв народ" би спечелила с малка преднина от 0,8%

Прогноза на независима аналитична мрежа от социолози

ИЦ Тренд - Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент

Генерал Румен Радев печели изборите с 59.35% от гласовете

Алфа Рисърч - Радев става президент с 49,6% Цачева ще има 39,1%

Галъп Интернешънъл - Румен Радев печели изборите срещу Цачева с 55% на 45%

ЦИК обяви данните от първия тур на президентските избори при 100% обработени секционни протоколи в РИК

Референдумът на Слави Трифонов почти сигурно няма да стане законово задължителен

"Галъп" - Последно Радев води с 24,9% пред Цачева с 22,3%

Последните данни на "Алфа Рисърч", Радев е първи - с 24,6%, а Цачева втора - с 21,5%

"Афис", на първи тур Румен Радев - 26%, Цецка Цачева - 24%

Според "Галъп" Румен Радев води с повече от 4% на първи тур

"Алфа Рисърч" - победа на първи тур с 1,3% на Румен Радев над Цецка Цачева

Нито една социологическа агенция не позна резултатите на първи тур

Екзакта Рисърч Груп - Изборът на президент ще се реши на балотаж

Не гласувайте изобщо на референдума! Не на подвеждащото гласуване за мажоритарен вот!

Алфа рисърч - скъсяване на дистанцията между водещите кандидати от 7.9% на 3.8%

"Галъп интернешънъл болкан": Цачева - 27,2%, Радев - 23,1%, Каракачанов - 11,5%

"Алфа Рисърч": Балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев

Маркет линкс - при балотаж Радев и Каракачанов бият Цачева!

"Галъп" - При балотаж Радев може би ще победи Цачева с 1%

"Алфа Рисърч" - 59% от гласувалите на референдума ще са "за" намаляване парите за партиите

Според ЦАМ, Цачева ще води с 10% преднина на 1-ви тур и изравняване на 2-ри тур

АСПМП "Сова Харис" - Генерал Радев пчели изборите на втори тур

Според "Галъп" на балотаж ген. Радев печели срещу Цецка Цачева

Най-вероятен балотаж с кандидатите на ГЕРБ и БСП

"Медиана": Цецка Цачева първа на първи тур, на втори - вероятно втора

21 кандидати за президент за изборите на 6 ноември 2016 г.

ЦИК разпредели номерата на бюлетините за изборите. Бюлетините с №1 и №9 - анулирани за участие!

   

  Препратки 

БГТВ

GORDIMY-TV

Ханделсбюро - Неделчев

eu-bulgaria

   

  Партии 
   
ataka.bg
   
grajdani.bg
   
bsp.bg
   
gerb.bg
   
gord.bg
   
dps.bg
   
ndsv.bg
   
 

  Информативно     

За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят

Автор: izborite.com  |  Дата: 2014-11-08


За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят


2014-11-08

Какво се случи за последните 25 г. и продължава и сега? Под оксиморона "преход", всъщност, се крие каскада от взаимно противоречиви и изключващи се процеси. Накратко този период може да бъде формулиран така: преди 25 г. управляващата българска номенклатурна върхушка в желанието си да бъде приета в световния елит предаде страната, която от Втория развит индустриален свят при противостоенето в Студената война, отиде след тези години в Третия свят.

Рекапитулацията от тези 25 г. е повече от ужасяваща за България. Без преувеличение може да се каже, че това действително е четвърта и, може би, последна национална катастрофа. И това не са силни думи.

Една средно развита европейска страна като нашата, с относително развити икономика, индустрия, сложни системи за управление, добре развито селско стопанство, прилично ниво на здравеопазване, добра социална и осигурително-пенсионна система, въобще страна, която за предходните 45 г. от периферно селско общество беше стигнала до равнището на страна, създаваща електроника и роботехника… Та, тази наша държава за последните 25 г. беше вкарана обратно в Третия свят. Българското население от 9 млн. души през т.нар. преход се стопи до около 5.5 млн. души днес. Имаме повече от 2.5 млн. души, които са емигрирали - това е, всъщност, българският кръвен данък, който платихме за глобализацията. Най-лошото е, че качеството на останалия човешки капитал в страната е доста ниско.

България беше страна от един конфликт - между блока около Съветския съюз и другия, около САЩ. В момента това, което правим е да плащаме репарации за участието ни на страната на губещите. За мен тази истина трябва да бъде казана ясно, защото резултатите от това са повече от очевидни. Ние нямаме армия, имаме полиция, която да осигурява стабилността на режима, установен за тези 25 г. на територията ни. Разбира се, всякакви алтернативни, относително високоразвити източници на технологии и на ноу-хау бяха ликвидирани, тъй като имаха потенциал за осъществяване на реална конкуренция на победилите сили. Значителна част от перспективният човешки капитал очаквано беше засмукан в полза на новия цивилизационен и военен център на Запад. Така че не може да се очаква в победена държава високо качество на живот.

А, от друга страна, не можем да се надяваме от медии и други системи за масово манипулиране да ни кажат истината в прав текст.

С риск да бъда обвинен за пореден път в черногледство ще кажа, че в България няма добре структурирани сили с идеи, които да се противопоставят на сегашното политическо статукво. А това, което е останало като българско общество е с ниско качество, с разкъсани социални връзки и най-вече - с липса на консолидирани социални групи, които да осъзнават цялата бездна и маразъм на сегашното ни битие. И второ - как на тази база, евентуално, някой ще се опита да открие онзи коридор от възможности, който е обективно застъпен и с усилия, воля и организация да влезе в него?

Ще дам един пример, по аналогия. След Първата световна война България пак е на страната на губещите, но само за 7-8 години, през 1927 г. държавата ни е със стабилизирано стопанство, а българският лев - конвертируем. Нищо подобно не виждаме след последните 25 г. Напротив, продължава сривът ни в пропастта, образно казано.

В България има особена мъртвешка хватка между структурираните олигархични елити, всички те с произход от късната комунистическа номенклатура, без изключение, която постигна целите си. А те са: първо, да стане реален собственик на наследените от времето на социализма активи, разбира се, тези, които й носят бързооборотни печалби и второ, да осъществява разпределението и преразпределението на колониалната рента, която се реализира на терена. Срещу това господарите на геополитическия ред й дават мизерната възможност да се изживява като управител на територията България.

Между другото, и този период ще мине или по-скоро минава, тъй като наблюдавам, че ерата на българските олигарси приключва и второ, на тяхно място вече идват платените чиновници на колониалния център.

По аналогия с Римската империя, отначало Рим е оставял вътрешна автономия на всякакви местни владетели и на тяхната камарила. Като същевременно е вземал синовете им в почетно заложничество в Рим, където са ги обучавали като наследници на римската цивилизация. Вторият етап е бил тези обучени вече хора да бъдат върнати да управляват територията, а третият етап - просто да бъдат изпратени римски началници, да бъдат разквартировани там ветераните от римските легиони и четвъртият - изсмукване на територията и превръщането й в римска провинция.

Лошото е, че по отношение на такива като нас периферни територии Западът дори не предвижда и това. Тъй като ценността ни е като контактна зона между три свята - този на Близкия изток и на ислямския, на Русия и Запада, така че се намираме в прифронтова или направо - фронтова зона.

В този смисъл тук не могат да се очакват някакви големи инвестиции, които да ни стабилизират и да дадат шанс на лишеното от собствена субектност общество, държава и народ. Припомняте ми анализи на Хенри Кисинджър - хора като него са дълбоко осведомени и той не прогнозира, а съобщава част от плановете какво може да се случи. Не изключвам и вариант да станем зона на оперативни бойни действия, той е един от най-кошмарните. Лошото е, че понякога кошмарите имат свойството да се сбъдват по-лесно, отколкото добрите прогнози.

Питате ме дали моите анализи не обезсърчават хората… Но това е все едно да се ядосвате на лекаря, който ви казва каква е в

Преглеждания: 2616  |  Общ Рейтинг: 5  |  Брой гласувания: 1  |  Оценка: 

  Оценете със звезда от 1 до 5 !
  
Оценени коментари

                   Оценявани Коментари

                  

                  
  Въведете сбора:   "и"    8  

                  

оценявани коментари

оценявани коментари

 
      

      

image
      
 
 
 
izborite.com