Най-нови 


ИЦ Тренд - Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент

Генерал Румен Радев печели изборите с 59.35% от гласовете

Алфа Рисърч - Радев става президент с 49,6% Цачева ще има 39,1%

Галъп Интернешънъл - Румен Радев печели изборите срещу Цачева с 55% на 45%

ЦИК обяви данните от първия тур на президентските избори при 100% обработени секционни протоколи в РИК

Референдумът на Слави Трифонов почти сигурно няма да стане законово задължителен

"Галъп" - Последно Радев води с 24,9% пред Цачева с 22,3%

Последните данни на "Алфа Рисърч", Радев е първи - с 24,6%, а Цачева втора - с 21,5%

"Афис", на първи тур Румен Радев - 26%, Цецка Цачева - 24%

Според "Галъп" Румен Радев води с повече от 4% на първи тур

"Алфа Рисърч" - победа на първи тур с 1,3% на Румен Радев над Цецка Цачева

Нито една социологическа агенция не позна резултатите на първи тур

Екзакта Рисърч Груп - Изборът на президент ще се реши на балотаж

Не гласувайте изобщо на референдума! Не на подвеждащото гласуване за мажоритарен вот!

Алфа рисърч - скъсяване на дистанцията между водещите кандидати от 7.9% на 3.8%

"Галъп интернешънъл болкан": Цачева - 27,2%, Радев - 23,1%, Каракачанов - 11,5%

"Алфа Рисърч": Балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев

Маркет линкс - при балотаж Радев и Каракачанов бият Цачева!

"Галъп" - При балотаж Радев може би ще победи Цачева с 1%

"Алфа Рисърч" - 59% от гласувалите на референдума ще са "за" намаляване парите за партиите

Според ЦАМ, Цачева ще води с 10% преднина на 1-ви тур и изравняване на 2-ри тур

АСПМП "Сова Харис" - Генерал Радев пчели изборите на втори тур

Според "Галъп" на балотаж ген. Радев печели срещу Цецка Цачева

Най-вероятен балотаж с кандидатите на ГЕРБ и БСП

"Медиана": Цецка Цачева първа на първи тур, на втори - вероятно втора

21 кандидати за президент за изборите на 6 ноември 2016 г.

ЦИК разпредели номерата на бюлетините за изборите. Бюлетините с №1 и №9 - анулирани за участие!

Маркет линкс - Цецка Цачева - 19,80%, Румен Радев - 14,90%

АФИС - Неизбежен балотаж между кандидата за президент на ГЕРБ и ген. Румен Радев

Екзакта Рисърч Груп: ГЕРБ - 25.4% , БСП - 15.3%, РБ - 6%, ако изборите бяха днес

Алфа Рисърч - За първи път има спад в подкрепата към кабинета

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58% от българите

   

  Препратки 

БГТВ

GORDIMY-TV

Ханделсбюро - Неделчев

eu-bulgaria

   

  Партии 
   
ataka.bg
   
grajdani.bg
   
bsp.bg
   
gerb.bg
   
gord.bg
   
dps.bg
   
ndsv.bg
   
 

  Информативно     

Що е то почетен консул?

Автор: trud.bg  |  Дата: 2011-01-27


Що е то почетен консул?


2011-01-27

Що е то почетен консул и защо сред представителите на това съсловие няма случайни хора?

Този въпрос ни гложди, колчем чуем, че някой е добил престижната дипломатическа титла. Защо е такава чест да си почетен консул и имаш ли някаква изгода от това, или е просто поредната брошка върху ревера на суетата?

Дипломат без портфейл или знатна, но куха титла? Какво означава всъщност помпозното название и каква е честта да си избран от екзотични страни като Малдивите, Оман, Бразилия или Сейшелите.

Българският Закон за дипломатическата служба и Наредба за почетните консули регламентират дейността на тази длъжност. Съдържанието е описано и във Виенската конвенция за консулските отношения. Основна дейност е не само да представлява съответната държава в приемащата страна, а да служи за мост в културните, бизнес, образователните и прочие контакти между двете нации.

Почетен консул не е "концерт по желание" - трябва да те предложи страната, която ще представляваш, а държавата домакин да се съгласи. Прави се предварително запитване до Външно министерство, а после с решение на кабинета кандидатурата се одобрява. Мандатът е безсрочен, но почетен консул може да се откаже от привилегиите си (като Левон Хампарцумян, например) и страната да определи негов заместник.

Единствено в Англия почетното консулство се предава по наследство.

Каква е далаверата? Дипломатът доброволец получава карта от съответното външно министерство и в някои случаи червен дипломатически номер на колата.

Някои държави като Сан Марино осигуряват на почетните си консули и семействата им дипломатически паспорти.

Имунитет обаче имат единствено книжата и офисът на консула, но не и неговата особа.

Тъй като длъжността е въпрос на чест, заплата за нея не се предвижда нито командировъчни. Напротив, почетният дипломат плаща наем за офиса, заплата на служителите, ако има такива. В замяна на това работно време също няма - трябва да е на разположение 24 часа в денонощието на закъсалите поданици от съответната държава.

В единични случаи парите от издаваните визи отиват да издръжка на консулството. При разходите за консулски нужди има възможност да се връща ДДС. Но процедурата е доста пипкава.

Е, ако под "консулски нужди" се разбира автомобил от класата на "Бентли" или "Майбах", ДДС-то от порядъка на 100 бона си струва врътнята. А почетните дипломати трабанти не карат.

Пътеводител из българските ВИП дипломати

Званието "почетен консул" нашумя сега покрай Мишо Бирата. Макар че около дипломат най-малко трябва да кръжи какъвто и да е скандал. И е недопустимо да има прякор. За капак той се оказа и човек на Дилма Русеф у нас (още за Михаил Михов - по-долу).

Кои други видни люде са почетните консули у нас и кои страни представляват:

Бизнесменът Борислав Дионисиев ("Приста Ойл холдинг", "Бест тур", "Ремис-92", "Електромашинари холдинг", "Електроимпекс", "Би Ейч Ди кансълтинг", Боровец-газ", "Булвар ентърпрайсиз", В.Н.Д.- "Борислав Дионисиев" и др.) е почетен консул на Малдивите. Той е бивш журналист, един от основателите на бизнесклуб "Възраждане".

Бизнесменът Георги Гергов, който е и изпълнителен директор на Международния пловдивски панаир, е почетен консул на Руската федерация в Пловдив.
На 27 май 2008 г. тогавашният заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев лично връчи на церемония документите на новия консул, като му пожела да работи за това потокът на туристите и икономическите взаимоотношения между Русия и България да се развиват.

Георги Гергов, който е носител на най-високото руско отличие, ордена "Свети Александър Невски", "отговаря" за 18 хил. руски граждани в областите Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.

Може би най-популярният почетен консул у нас е пиар спецът Максим Бехар. Сигурно заради благото място, което пред

България поддържа връзки с островната държавица повече от 30 г., по времето на социализма 7 сейшелци завършват висше образование у нас, един дори става министър. Почетният консул Бехар не пропуска да отбележи, че еротичният филм "Емануела" е сниман в сейшелския рай.

Индиана Трифонова е доайен сред почетните консули. Не като възраст, а като стаж. Тя представлява Австралия в България от 1996 г. Нейно задължение е да помага на изпаднали в беда австралийци у нас, но понякога звънят с въпроси по кой канал могат да гледат ръгби.

Бившият пилот Господин Господинов е сред най-колоритните представители на почетния дипломатически пост. Той пък е доайен и като възраст, и като "прослужено време". Дори е създател на асоциацията на почетните консули.

През 1986 г. Господинов отива в Гана за 6 месеца и... се връща през 1995 г. На прощалния коктейл от ганайското правителство му предлагат да стане почетен консул. В страната има много доктори, агрономи, ветеринарни лекари, инженери с български дипломи.

Малко познатата африканска държава, която преди 1957 г. се е наричала Златният бряг, е на 4-то място в света по добив на злато и първа по производство на сулфати.

През 1980 г. Господинов среща НЛО над езерото Балатон като пилот на Ту-154. Той превозвал 161 германски туристи от Франкфурт за Варна. От кулата във Виена го предупредили за светеща точка в небето. НЛО-то застанало плътно до дясната стена и се движело заедно със самолета. Радиовръзката изчезнала. Пътниците се струпали вдясно да гледат и снимат извънземното. То било колкото 6-етажен блок с формата на медуза и огромно черно ядро в средата. Когато проявили снимките, обаче на тях не се виждало нищо.

Но Господинов изведнъж започнал да рисува. Приет е в Съюза на българските художници. Има десетки изложби в страната и чужбина, работи дърворезба, художествена мозайка и рисува. И притежава най-голямата колекция от африканско изкуство в България.

Цветелина Бориславова почетно представлява Исландия у нас. През юли 2006 г. е предложена за длъжността от северната страна, както се мълви заради бизнес отношенията си с мултимилионера Тор Бьорголфсон, бивш мажоритарен собственик на Сибанк. Неговият баща до юли 2010 г. реципрочно бе почетен консул на София в Рейкявик, но Министерският съвет го освободи.


Според статията за нея в интернет енциклопедията "Уикипедия" от 18-годишната си възраст Цветелина живее с родителите си в чужбина: в САЩ, Индонезия, Румъния и Испания. Завършва руска гимназия в Букурещ. В Румъния започва да следва философия, но след една година продължава следването си в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и завършва философия, английска и испанска филология (с дипломиране в Мадрид). По същото време следва и в УНСС, специалност "Международни икономически отношения". Владее английски, испански, румънски, руски.

Виктор Меламед е почетният консул на Тайланд. За първи път той каца в бившия Сиам в началото на 90-те като завеждащ връзките с обществеността на авиокомпания "Балкан".

През 2000 г. при посещението си в Банкок Соломон Паси поставя въпроса за назначаването на почетен консул. Тайландците изискват списък с кандидати и одобряват Меламед. Той е един от малкото с такъв пост, оторизирани да издават визи (другите са консулите на Гана и на Естония).

65-милионната държава не е воювала от 500 години и има какво да се научи от нейната дипломация. Тайландците купуват от България метали, химически торове, фосфати и... кориандър.

Почетният консул на Казахстан у нас е известен като бивш председател на СДС и производител на кафе Пламен Юруков.

Постът му е предложен от Търговската палата на бившата съветска република. Според него казахите са наши братя от преди 1500 г. и просто трябва да им го припомним. Малко известно е, че в страната живеят и около 10 000 българи, голяма част от тях в Павлодарска област. Заселили се по времето, когато Леонид Брежнев "разоравал целината". Те все още са там и дори издават собствен вестник на български.

Контактите на бившия почетен консул Левон Хампарцумян с Канада започват през 80-те години на миналия век. Живял е там, има и роднини. През 90-те той временно замразява поста си, защото е заместник-министър на икономиката в правителството на Иван Костов, а позицията му в държавната администрация създава потенциал за конфликт на интереси.

По-късно банкерът се отказва поради прекомерно много задължения. Като почетен консул на Канада го наследява бизнесменът Иво Прокопиев.

Почетен консул на изключително богатия султанат Оман у нас е проф. Стоян Денчев. Той е предложен от министъра на икономиката и министъра на културата в Мускат, а контактите с тях са от времето, когато Денчев беше главен секретар на МС.

Саша Безуханова оглавява консулството на Великото херцогство Люксембург у нас. Оправната бизнесдама е генерален директор на "Хюлет Пакард" - България.

Младен Мутафчийски е почетен консул на държавата джудже Сан Марино. За длъжността е препоръчан от Марино Ерколани Казадей, секретар на Европейската федерация по щанги и голям приятел на България. Той е собственик на информационна агенция FROGNEWS.

Освен това притежава верига хотели, между които "Палас Хелена Сендс", "Хелена парк".

Още една дама - Евгения Попеску, е почетен консул, но на Румъния. При това е в управителните органи на големи заводи в България и Румъния. И въпреки това никога не е занемарявала работата си като общински съветник втори мандат в Бургас. Тя участва в разнообразни световни и български организации, като е била президент и ковчежник на бургаския клуб "Зонта", членува в Балканския политически клуб, в Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България и в световния Клуб жените лидери и предприемачи. През 2003-та Попеску става Жена - предприемач на годината.

Евгения твърди, че обича мъжа си Георге, след като са минали близо 35 години от трудното сключване на брака им. Тя хлътнала по служителя в търговското представителство на Румъния, когато била на 18. Заради него бургазлийката заминава да следва в северната ни съседка.

По онова време да се омъжиш за чужденец, пък макар и от соцлагера, не било проста работа. Любовта обаче надмогва пречките и година по-късно красивата Евгения минава под венчило с Георге с изричното разрешение на тогавашния диктатор Николае Чаушеску. След като се дипломира в Румъния в специалността Електроинженерство и електроника, Евгения работи в Крайова, където 15 години е шеф на проектантска група. Ражда сина си Кристиян, който успешно доразгръща семейния бизнес.

Представителят на Чили също е небезизвестен - Георги Крумов, генерален вносител за България на автомобилите Alfa Romeo, Mazda, FIAT, Lancia, Opel и Chevrolet.

Бизнесменът Ивайло Йотов е сред "най-пресните" почетни консули у нас. Той представлява Уганда на Балканите, тъй като най-близкото посолство на страната е в Берлин. Йотов се гордее с 15 млн. долара стокообмен за миналата година (при нула за по-миналата), но се надява през 2011-а сумата да се утрои.

Единственият българин в международния спо

Михаил Михов - човек на Дилма у нас

Михаил Михов, станал популярен с пивоварния си прякор, изведнъж се оказва човекът на Дилма Русеф у нас, макар да е станал почетен консул на Бразилия още през 2008 г. Той самият предпочита да го наричат "индустриалец". Роден е в Силистра през 1964 г., завършил е икономика и управление на промишлеността във Висшия икономически институт във Варна. Председател е и на българската федерация по баскетбол. Михов е собственик и на 50% от компанията "Интермебел" и още държи 70% от дружеството "Черно море - Рефлекс", което преди менажираше баскетболния отбор "Черно море".
За дипломатическата си кариера самият той признава, че я дължи на бразилския посланик Пауло Воловски: "Много пъти сме коментирали отношенията между двете страни. Той хареса контактите и позициите ми и ме покани да стана консул. Чел съм много за Бразилия и съм ходил три пъти - в Рио де Жанейро, Сао Пауло и Бело Оризонте."

А за онези, които го познават като Мишо Бирата, това е човекът, за когото в поредната порция СРС-та Бойко Борисов казва: "Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам".


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=757873
Почетният консул - това е друга бира 2

Преглеждания: 7645  |  Общ Рейтинг: 5  |  Брой гласувания: 1  |  Оценка: 

  Оценете със звезда от 1 до 5 !
  
Оценени коментари

                   Оценявани Коментари

                  

                  
  Въведете сбора:   "и"    9  

                  

оценявани коментари

оценявани коментари

 
      

      

image
      
 
 
 
izborite.com