Най-нови 


Екзакта - ГЕРБ, ИТН и БСП могат да разчитат на по около 90% от избирателите си

Гaлъп - ГEРБ губи, a Cлaви Трифoнoв пeчeли

Алфа Рисърч - Много ocпoрвaнa биткa мeжду ГEРБ-CДC и ИТН

Тренд - Ако изборите бяха днес, "Има такъв народ" би спечелила с малка преднина от 0,8%

Прогноза на независима аналитична мрежа от социолози

ИЦ Тренд - Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент

Генерал Румен Радев печели изборите с 59.35% от гласовете

Алфа Рисърч - Радев става президент с 49,6% Цачева ще има 39,1%

Галъп Интернешънъл - Румен Радев печели изборите срещу Цачева с 55% на 45%

ЦИК обяви данните от първия тур на президентските избори при 100% обработени секционни протоколи в РИК

Референдумът на Слави Трифонов почти сигурно няма да стане законово задължителен

"Галъп" - Последно Радев води с 24,9% пред Цачева с 22,3%

Последните данни на "Алфа Рисърч", Радев е първи - с 24,6%, а Цачева втора - с 21,5%

"Афис", на първи тур Румен Радев - 26%, Цецка Цачева - 24%

Според "Галъп" Румен Радев води с повече от 4% на първи тур

"Алфа Рисърч" - победа на първи тур с 1,3% на Румен Радев над Цецка Цачева

Нито една социологическа агенция не позна резултатите на първи тур

Екзакта Рисърч Груп - Изборът на президент ще се реши на балотаж

Не гласувайте изобщо на референдума! Не на подвеждащото гласуване за мажоритарен вот!

Алфа рисърч - скъсяване на дистанцията между водещите кандидати от 7.9% на 3.8%

"Галъп интернешънъл болкан": Цачева - 27,2%, Радев - 23,1%, Каракачанов - 11,5%

"Алфа Рисърч": Балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев

Маркет линкс - при балотаж Радев и Каракачанов бият Цачева!

"Галъп" - При балотаж Радев може би ще победи Цачева с 1%

"Алфа Рисърч" - 59% от гласувалите на референдума ще са "за" намаляване парите за партиите

Според ЦАМ, Цачева ще води с 10% преднина на 1-ви тур и изравняване на 2-ри тур

АСПМП "Сова Харис" - Генерал Радев пчели изборите на втори тур

Според "Галъп" на балотаж ген. Радев печели срещу Цецка Цачева

Най-вероятен балотаж с кандидатите на ГЕРБ и БСП

"Медиана": Цецка Цачева първа на първи тур, на втори - вероятно втора

21 кандидати за президент за изборите на 6 ноември 2016 г.

ЦИК разпредели номерата на бюлетините за изборите. Бюлетините с №1 и №9 - анулирани за участие!

   

  Препратки 

БГТВ

GORDIMY-TV

Ханделсбюро - Неделчев

eu-bulgaria

   

  Партии 
   
ataka.bg
   
grajdani.bg
   
bsp.bg
   
gerb.bg
   
gord.bg
   
dps.bg
   
ndsv.bg
   
 

  Информативно     

ГЕРБ изпреварва с 5% БСП

Автор: Алфа рисърч  |  Дата: 2013-04-01


Данните показват, че оставката на Бойко Борисов е довела до консолидация сред привържениците на партията ГЕРБ и повишаване на мобилизацията им за гласуване.

ГЕРБ изпреварва с 5% БСП

1 април 2013

Малко преди старта на предизборната кампания електоралната битка между двете основни политически сили остава в полза на доскорошните управляващи от ГЕРБ - 21,9%, срещу 17.4% за БСП, сочи проучване на социологическа агенция Алфа рисърч. rn Спрямо януарското им проучване ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%.

Данните показват, че оставката на Бойко Борисов е довела до консолидация сред привържениците на партията и повишаване на мобилизацията им за гласуване.

Така от Алфа рисърч опровергават с цифри скандалното изследване на МБМД, според което ГЕРБ събира 30% подкрепа, а БСП само 16 на сто.

След като няколко дни защитаваше данните, въпреки острите критики в бранша, вчера шефката на МБМД Мира Радева обяви, че се разграничава от публикацията във в. Преса.rnrn Според изследването на Алфа рисърч при БСП има негативен тренд и поне за момента тя не извлича електорални дивиденти от социалното недоволство. Дори бележи спад с 1.5% спрямо януари, като мобилизира само твърдите си симпатизанти, но не успява да прибави нови.

Данните показват още, че лидерите на ГЕРБ и БСП също губят част от подкрепата си. Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев - съответно с 20% на 48%.

Сред партиите най-силен ръст бележи Атака – от 1.9% на 5.5%. ДПС запазва в общи линии позициите си (4.8%). Тенденцията обаче е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г.

Движение България на гражданите на Меглена Кунева също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание. rnrn Две политически сили – ДСБ-Единство (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на СКАТ Валери Симеонов са с най-голям потенциал да атакуват 4%-та бариера, особено при по-ниска избирателна активност. rnrn Така, ако изборите бяха днес, при около 55-57% избирателна активност (3,6 млн. души) ГЕРБ би могъл да достигне около 35-38% от действителните гласове, БСП – около 30%, Атака и ДПС по около 10%, а ДБГ – 4-5%. От това дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно, какъв ще бъде бонусът от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии, ще зависи каква коалиция ще се формира и до колко устойчиво би било следващото управление и парламент. За разлика от предишни избори обаче, когато имаше вълна на надежда към новите партии и кампанията не беше от водещо значение, сега точно тя ще е определяща както за позициите на големите, така и на по-малките политически сили, анализират социолозите.

Протеститеrnrn Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. 28% все още не са решили дали и за кого да гласуват, а това може да предизвика редица изненади по време на кампанията.

Въпреки утихването на протестите в страната и появилите се разцепления в редиците на гражданските движения, 55% от анкетираните одобряват изцяло гласа на улицата, а 38% - частично. 36% декларират готовност да излязат на протест. Внушително мнозинство от 92% застава зад искания с икономическа насоченост.

Много по-нисък (20%) е делът на онези, които подкрепят разнопосочните политически искания. Респективно, протестни партии, които поставиха в центъра на посланията си икономическите проблеми, отбелязват електорален ръст, за разлика от онези, които заложиха на политически акценти.

Служебният кабинет

Усилията на президента по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията се оценяват позитивно. Към момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният политик (32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни), запазвайки позициите си отпреди политическата криза. Разпуснатото 41-во Народно събрание си отива с 9% одобрение и 60% неодобрение за цялостната си дейност.

Очакванията към служебното правителство и премиера са по-скоро резервирани. Един от всеки петима е убеден, че кабинетът ще успее да стабилизира ситуацията в страната. Служебният премиер Марин Райков е непознат за огромното мнозинство от избирателите - 74% изразяват неутрално отношение към него в първите седмици от работата му, 17% - положително, а 9% - отрицателно.

Към момента кабинетът получава подкрепа предимно от дясно-центристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените е преобладаващо негативно. rnrnОт Алфа Рисърч уточниха, че проучването е регулярно и е проведено в периода 22-27 март сред 1050 пълнолетни граждани. Изследването няма външен възложител. Реализирано е със собствени средства на агенцията и е публикувано на нейната интернет страница.

2013-04-02, 2013-04-01

Преглеждания: 1254  |  Общ Рейтинг: 21  |  Брой гласувания: 7  |  Оценка: 

  Оценете със звезда от 1 до 5 !
  
Оценени коментари

                   Оценявани Коментари

                  

                  
  Въведете сбора:   "и"    4  

                  

оценявани коментари

оценявани коментари

 
      

      

image
      
 
 
 
izborite.com